Bolen dravý

Bolen dravý (Leuciscus aspius) je dravá kaprovitá ryba, která má na mimopstruhových revírech zákonem stanovenou nejmenší lovnou míru (40 cm) a dobu hájení (od 1.ledna do 15.června). Na vodách pstruhových míru nemá. Bolen je tzv. ušlechtilé ryba (jako kapr, štika…), která je sportovními rybáři hodně ceněna. U nás je tento druh chován a vysazován do sportovních revírů.

Popis (rozpoznávací znaky)
Bolen má dlouhé, štíhlé, mírně zploštělé tělo. Hřbet je tmavý, kovový, boky stříbřitě zbarvené. Má tmavé ostře zašpičatělé ploutve, hřbetní a řitní ploutev jsou mírně vykrojené. Ploutve mají zpravidla šedou barvu, okraje bývají tmavější, řitní a párové ploutve jsou někdy mírně načervenalé. Hlava je poměrně velká s velkým zlatavým okem a velkou (prostornou) tlamou. V tlamě sice nemá zuby, ale má zuby požerákové, které jsou sice velké, ale překvapivě tenké. Pro zkušené rybáře se jedná o nezaměnitelnou rybu s jiným druhem, ale rybář začátečník si bolena může splést s bílou rybou, např. ploticí.

Výskyt
Bolen se u nás vyskytuje takřka na všech mimopstruhových vodách včetně údolních přehrad. Mladé kusy žijí rádi v menších hejnech poblíž břehu, starší boleni mají rádi samotu a proud (podobně jako např. candát).

Rozměry
Běžná velikost bolena je u nás 40-70 cm. Výjimečně dorůstá velikosti až 120 cm a hmotnosti 15 kg. Dožívá se nejvýše 15 let.

Potrava
Bolen je jediná kaprovitých ryba v České republice, která konzumuje výhradně rybyčky. Bolen miluje oukleje, nepohrdne ale ni ploticí ani jinou bílou rybou. Občas pozře i nějakého obojživelníka a drobného savce.

Rozmnožování
Dospívá ve věku 3-5 let. Tření probíhá až několikrát za sezónu v období od dubna do června a trvá přibližně dva týdny. Jikerňačka klade jikry na štěrkové nebo kamenité dno.

Způsob lovu
Bolen se nekompromisně vrhá na kořist. Na lov vyráží hlavně na večer a ráno, lov neustává ani chvíli po setmění. Loví především drobné rybky. Kde loví bolen, tam jsou prudké údery, stříkání vody a rozletující rybky. Bolen loví v letním období zejména tam, kde jsou hejna menších rybek (především ouklejí) těsně pod hladinou. Ulovit ho lze takřka na většinu povolených technik lovu ryb (plavaná, položená, přívlač, muškaření). Často zabere na přívlač na rychle tažené třpytky, gumové rybyčky… Úspěšný lov bývá na živou rybku chycenou v místě lovu, zavěšenou na háčku (tzv. na vyvěšenou). Často se dá ulovit i na suchou, nebo mokrou mušku. Po záseku očekávejte těžký boj. Statečně bojuje jako všichni dravci. Bolen je sice během lovu velmi hlučný, ale jde o velmi plachou rybu, která je velmi opatrná. Díky tomu její ulovení není snadné.

Co se týče náčiní, použijte jemnější delší prut s dobrou akcí, přiměřený způsobu zvoleného lovu. Vlasec zvolte spíše slabší (0,20-0,25 mm).

Využití v kuchyni
Bolení maso není příliš chutné, tudíž není ani příliš oblíbené. Nevýhoda je jeho křehkost během přípravy – rozpadává se. Jeho maso je vhodné na zavináče, karbanátky a saláty (v oleji, majonéze apod.).