Jak správně vyprostit rybářský háček z tlamy ryby? Na co si dát pozor při vyprošťování háčku?
Pokud během rybaření ulovíme nějakou rybu, musíme z její tlamy šetrně vyndat rybářský háček, který má ryba zapíchnutý v tkáni. Pokud má ryba háček zapíchnutý na kraji tlamy, vyprostíme ho snadno rukou.
Když je háček zaseknutý hlouběji
Pokud je zaseknutý háček hlouběji, musíme použít vyprošťovač háčků (pean, obústek atd.). Vyprošťovač háčků je součástí povinné výbavy rybáře! Pro usnadnění vyjmutí háčku je vhodné používat otvírač tlam.
Když je háček zaseknutý velmi hluboko
V některých případech se stane, že ryba při záběru zhltne háček s nástrahou příliš hluboko (do trávicím traktu). Pokud chce rybář háček vyprostit nějakým vyprosťovačem háčků nebo ho dokonce vytrhnout, nastává okamžik, kdy se ryba ocitá v ohrožení života. Během nešetrného vyprošťování háčku, nejčastěji dochází k poškození trávicího traktu nebo dýchacího ústrojí ryby. Pokud je poškozené trávicí ústrojí, ryba přestane přijímat potravu. Pokud to trvá delší dobu, ryba uhyne. Někdy se stává, že rybář přetrhne rybě trávicí trubici. Takto poškozená ryba zpravidla dostane zánět v dutině břišní a je jen otázka času, kdy uhyne. Pro rybu je také velmi nebezpečné, když jí háček poškodí žábry. V tomto případě dochází ke sníženému dýchání. Pak je otázka času, kdy se ryba udusí. Díky poškození žáber může také ryba vykrvácet.
Pokud má ryba zapíchnutý háček příliš hluboko, pro rybu je nejlepší, když odstřihneme vlasec nebo šňůru v blízkosti tlamy (necháme háček zapíchnutý v tkáni). Tím se zvýšíme šanci ryby na přežití. Pokud se rybář snaží vyprostit háček vyprošťovací pomůckou nebo snad dokonce vytrhnout, riziko poškození ryby je obrovské. Někteří rybáři neví, že ryba dokáže háček postupem času vydávit. Rybářské háčky jsou často vyrobeny z materiálu, který koroduje. Pokud háček v rybě začne korodovat, je otázka času, kdy se sám rozpadne. Je ale pravda, že ne všechny háčky jsou vyrobeny z korodovacího materiálu.
V případě, že má hluboce zaražený háček dravec, má výhodu oproti např. kaprovitým rybám, že má agresivnější trávení, takže dokáže háček rychleji zlikvidovat. Dravci mají také kratší trávicí soustavu, takže dokáží dobře vypuzovat cizorodé předměty.
Zabránit poranění ryby lze správným výběrem háčku
Zabránit poranění ryby, lze vhodnou volbou správného tvaru a velikosti háčku. Velikost háčku volíme podle toho, jak velké chceme lovit ryby. Pokud lovíme velké ryby, použijeme háčky větší velikosti. Pokud lovíme malé ryby, použijeme háčky menší velikosti. Co se týče tvaru háčku, nevolme háčky, které jsou u očka nebo lopatky zahnuté dovnitř (ke špičce háčku), viz. obrázek níže. Háčky tohoto typu se obtížněji vyprošťují z rybí tlamy, díky tomu může dojít k velkému poškození tkáně.
Pozor na háčky bez protihrotu! Ty rozhodně nejsou šetrnější k rybám! Háček bez protihrotu se rybě pevně nezabodne do tkáně, ale během zdolávání ryby se pohybuje do stran. Když se ryba při zdolávání pohybuje (škube) hlavou a zároveň lovící rybu “rve” silou, vzniká hluboká rána, která může rybu těžce poškodit. V těchto případech může nastat až uhynutí ryby!
Buďte šetrní k rybám
Část rybářů, kteří loví metodou „chyť a pusť“, nezajímá, co se děje v těle vylovené (poraněné) ryby. Některým rybářům jde o své vlastní egoistické zájmy (ulovit rybu a vyfotit se s ní). Pokud chceme lovit ryby metodou „chyť a pusť“, mělo by být naším primárním úkolem, vrátit rybu v co nejlepším stavu zpátky do vody. Součástí toho je správně vyprostit rybářský háček. Co se týče vyprošťování háčku, ideální je vyprošťovat ho ještě ve vodě. Pokud to situace nedovoluje, vylovte rybu podběrákem na břeh a umístěte jí na vlhkém povrchu. Než na rybu sáhnete, namočte si ruce. Tím přejdete odstranění ochranného slizu z povrchu ryby. Tento sliz může rybář během nešetrné manipulace na břehu z ryby setřít. Ryba, která má poškozenou ochrannou vrstvu slizu, je náchylná k nejrůznějším infekcím a parazitům! Myslete na to, že ryba je během vylovování ve stresu. Jakmile se dostává mimo vodu (na břeh), tento stres ještě zesiluje. Stres, který ryba prožívá, může vyvolat onemocnění, které povede k uhynutí ryby.